Plastry kalafiora wysmarowane aromatycznym masłem z anchois, czosnkiem, chili i upieczone. Z reszty warto przygotować np. zupę kalafiorową z lanymi kluseczkami. Zamiast kroić kalafiora w plastry, można podzielić go na duże różyczki. Nie ma znaczenia, kwestia gustu. Pieczony kalafior z masłem anchois będzie idealny jako dodatek do obiadu lub jako przekąska. Jestem pewna, że Was zachwyci 🙂 To zaskakująco pyszne i oryginalne połączenie smaków! A, że kalafior to samo zdrowie, nie ma na co czekać. Do dzieła!
Pieczony kalafior z masłem anchois i czosnkiem
Składniki:
- 3 plastry kalafiora (około 2 – 2,5 cm)
- 4 fileciki anchois
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili
Pieczony kalafior z masłem anchois – przygotowanie:
Fileciki anchois bardzo drobno posiekać, potem rozgnieść widelcem. Dodać masło, oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także chili. Dokładnie wymieszać. Następnie dokładnie wysmarować plastry kalafiora (w każdym zakamarku) i przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut, w międzyczasie raz przewrócić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: