Pieczona marchewka to pyszny i aromatyczny dodatek do obiadu lub jako zdrowsza wersja frytek 😉 Jest banalnie prosta w przygotowaniu i wyjątkowo smaczna. Warto również upiec inne warzywa, jak np. brukselkę lub kapustę. Pieczone warzywa są dużo smaczniejsze, intensywniejsze w smaku od gotowanych i nie tracą drogocennych witamin. Polecam 🙂
Składniki:
- 0,5 kg marchewek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Marchewkę obrać i przeciąć wzdłuż na pół, większe marchewki na 4 części. Przełożyć do miseczki, dodać oliwę z oliwek, miód, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 – 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili