Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i chili


Aromatyczna kukurydza pieczona z masłem, czosnkiem niedźwiedzim i szczyptą chili. Sprawdzi się jako dodatek do różnego rodzaju mięs lub jako samodzielna przekąska. Warto skorzystać z sezonu na kukurydzę, póki trwa… i cieszyć się jej wybornym smakiem 🙂

Pieczona kukurydza z masłem i czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 2 kolby kukurydzy cukrowej
  • 2 płaskie łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki masła
  • szczypta chili
  • sól

Przygotowanie:

  1. Kolby kukurydzy obrać z liści i nitek, umyć i osuszyć.
  2. Roztopić masło i wymieszać z czosnkiem niedźwiedzim, chili i solą.
  3. Przygotowanym aromatycznym masłem posmarować kolby, zawinąć w folię aluminiową zostawiając niewielki otwór.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 25 minut.

Smacznego 🙂




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *