Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem i boczkiem


Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem i boczkiem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Połączenie delikatnych sznycli z indyka, świeżego szpinaku, aromatycznych pieczarek oraz chrupiącego boczku tworzy pełen smaku posiłek. Pasuje do ziemniaków, kopytek lub makaronu.

Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem i boczkiemIndyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem i boczkiem

Składniki:

  • około 650 g sznycli z piersi indyka
  • 90 g wędzonego boczku
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża garść świeżego szpinaku
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka oregano
  • 2 – 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem – przygotowanie:

Sznycle z indyka lekko rozbić tłuczkiem, potem doprawić pieprzem i solą.

Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Następnie wyjąć i odłożyć na talerz.

Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Podsmażać, aż cebula się zeszkli. Potem wrzucić pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażyć na dość dużym ogniu. Pod koniec smażenia dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli. Następnie dodać oregano, wlać bulion i białe wytrawne wino. Wymieszać i włożyć obsmażone sznycle z indyka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (około 15 minut). Potem dodać śmietanę kremówkę i lekko posiekany szpinak (twarde łodyżki oderwać). Na koniec zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *