Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem i boczkiem to pomysł na prosty i pyszny obiad. Połączenie delikatnych sznycli z indyka, świeżego szpinaku, aromatycznych pieczarek oraz chrupiącego boczku tworzy pełen smaku posiłek. Pasuje do ziemniaków, kopytek lub makaronu.
Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem i boczkiem
Składniki:
- około 650 g sznycli z piersi indyka
- 90 g wędzonego boczku
- 400 g pieczarek
- 1 duża garść świeżego szpinaku
- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 3/4 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka oregano
- 2 – 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Indyk w sosie pieczarkowym ze szpinakiem – przygotowanie:
Sznycle z indyka lekko rozbić tłuczkiem, potem doprawić pieprzem i solą.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron. Następnie wyjąć i odłożyć na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić posiekaną cebulę i drobno pokrojony boczek. Podsmażać, aż cebula się zeszkli. Potem wrzucić pokrojone na plasterki pieczarki i podsmażyć na dość dużym ogniu. Pod koniec smażenia dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i trochę soli. Następnie dodać oregano, wlać bulion i białe wytrawne wino. Wymieszać i włożyć obsmażone sznycle z indyka. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa (około 15 minut). Potem dodać śmietanę kremówkę i lekko posiekany szpinak (twarde łodyżki oderwać). Na koniec zagotować i doprawić solą i pieprzem. Jeśli sos będzie za rzadki, można go zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej z zimną wodą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: