Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową


Proste i smaczne danie dla zabieganych. Smażone na maśle boczniaki z cebulką i czosnkiem w sosie na bazie serka i śmietany kremówki. Boczniaki  to nieliczne grzyby zawierające sole mineralne i witaminy. Obniżają poziom cukru we krwi, cholesterolu a nawet niszczą komórki nowotworowe, dlatego też zaliczają się do grzybów leczniczych. Warto zatem przygotować je chociażby od czasu do czasu 🙂

Boczniaki w sosie śmietanowymBoczniaki w sosie śmietanowym

Składniki:

Sos:

  • 250 g boczniaków
  • 1/2 serka Arla Apetina „Pesto i rukola”
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • kasza orkiszowa

Przygotowanie:

Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół (większe na 3 części).

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić pokrojone grzyby i posiekaną cebulkę. Smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie wlać śmietanę kremówkę i dołożyć serek. Wymieszać i chwilkę gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂

Codziennie baw się smakiem!




Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *