Proste i smaczne danie dla zabieganych. Smażone na maśle boczniaki z cebulką i czosnkiem w sosie na bazie serka i śmietany kremówki. Boczniaki to nieliczne grzyby zawierające sole mineralne i witaminy. Obniżają poziom cukru we krwi, cholesterolu a nawet niszczą komórki nowotworowe, dlatego też zaliczają się do grzybów leczniczych. Warto zatem przygotować je chociażby od czasu do czasu 🙂
Składniki:
Sos:
- 250 g boczniaków
- 1/2 serka Arla Apetina „Pesto i rukola”
- 200 g śmietany kremówki 30%
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- kasza orkiszowa
Przygotowanie:
Boczniaki delikatnie umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół (większe na 3 części).
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Wrzucić pokrojone grzyby i posiekaną cebulkę. Smażyć kilka minut do lekkiego zrumienienia. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę smażyć. Następnie wlać śmietanę kremówkę i dołożyć serek. Wymieszać i chwilkę gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem.