Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami


Przepyszny i zdrowy deser na ciepło, który zadowoli nawet wybredne podniebienia 😉 Świeży ananas, wiórki kokosowe i suszone daktyle pod kruszonką z płatków owsianych, orzechów brazylijskich, odrobiny mąki żytniej, oleju kokosowego i miodu. Całość tworzy niebanalny deser. Czego chcieć więcej?

Crumble kokosowo-ananasowe z daktylamiCrumble kokosowo-ananasowe z daktylami

Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami

Składniki:

  • 1 dojrzały ananas
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 9-10 miękkich suszonych daktyli
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki orzechów brazylijskich
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ananasa obrać, środek wyciąć (wyrzucić) i pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekane suszone daktyle, wiórki kokosowe, miód i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Użyłam dwóch małych o wymiarach 12cm x 19 cm.

Kruszonka:

Orzechy brazylijskie bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki i dodać resztę składników kruszonki. Wszystko dokładnie połączyć rozcierając palcami.

Gotową kruszonkę równomiernie rozsypać na ananasie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *