Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami to przepyszny i zdrowy deser na ciepło, który zadowoli nawet wybredne podniebienia 😉 Świeży ananas, wiórki kokosowe i suszone daktyle pod kruszonką z płatków owsianych, orzechów brazylijskich, odrobiny mąki żytniej, oleju kokosowego i miodu. Całość tworzy niebanalny deser. Czego chcieć więcej?
Crumble kokosowo-ananasowe z daktylami
Składniki:
- 1 dojrzały ananas
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 9-10 miękkich suszonych daktyli
- 1 pełna łyżka miodu
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki orzechów brazylijskich
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie crumble kokosowo-ananasowego z daktylami:
Ananasa obrać, środek wyciąć (wyrzucić) i pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekane suszone daktyle, wiórki kokosowe, miód i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Użyłam dwóch małych o wymiarach 12cm x 19 cm.
Kruszonka:
Orzechy brazylijskie bardzo drobno posiekać, przełożyć do miseczki i dodać resztę składników kruszonki. Wszystko dokładnie połączyć rozcierając palcami.
Gotową kruszonkę równomiernie rozsypać na ananasie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Smacznego 🙂