Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami


Pyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto 🙂 Nie ma w nim za wiele składników, smak tkwi w prostocie. Z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami będzie pomysłem na pyszny obiad lub można zjeść go zwyczajnie z pieczywem. Polecam 🙂

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Gulasz wołowy z suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 9 suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu mięsnego
  • 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka suszonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki jałowca
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso wołowe pokroić w większą kostkę i oprószyć mąką, nadmiar strzepując.

Na dużej patelni rozgrzać masło z olejem i wrzucić mięso. Usmażyć na rumiano i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni usmażyć posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełożyć do garnka z mięsem. Wlać wino i bulion. Dodać majeranek, liście laurowe, jałowiec, chili, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem na najmniejszym ogniu (około 2 godzin), do miękkości mięsa, co jakiś czas mieszając. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone śliwki. Jeśli sos będzie za gęsty należy uzupełniać wodą. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




Zapisz

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *