Tapioka to kasza wytwarzana z bulwy egzotycznej rośliny o nazwie maniok. Jest lekkostrawna, bezglutenowa i nie zawiera cholesterolu. W związku z tym mogą ją jeść osoby z alergią pokarmową. Używana jest do przygotowywania między innymi deserów, puddingów, bubble tea, sałatek itd. Kuleczki tapioki nie mają smaku, dlatego też ma szerokie zastosowanie w kuchni.
Dzisiejszy pudding zrobiłam z czekoladą i malinami. Jest prosty do zrobienia, a konsystencją przypomina budyń. Tapiokę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Czasami bywa też w hipermarketach, ja kupiłam w Auchan.
Czekoladowy pudding z tapioki z malinami
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki tapioki (małe kulki)
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g czekolady gorzkiej
- 50 g czekolady mlecznej
- maliny
- wiórki czekoladowe
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleko, zagotowujemy i wsypujemy tapiokę. Następnie gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, aby nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną czekoladę i energicznie mieszamy.
Gotowy pudding przekładamy do salaterek, na wierzch układamy maliny i posypujemy wiórkami z czekolady.
Smacznego 🙂