Kokosowo-pomarańczowy pudding z tapioki na bazie mleka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i imbiru. Aromatyczny, pyszny, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ugotowane kuleczki tapioki to takie… mini żelki 😉 Nie mają smaku, można więc przygotować je na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Pudding z tapioki to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Jeśli jesteście miłośnikami czekolady, polecam przygotować czekoladowy pudding z tapioki z malinami 🙂
Kokosowo-pomarańczowy pudding z tapioki
Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki drobnej tapioki
- 1 pomarańcza
- 2 – 3 łyżki miodu
- szczypta suszonego imbiru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
Jak przygotować kokosowo-pomarańczowy pudding z tapioki?:
Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.
Pomarańczę sparzyć i z połowy zetrzeć skórkę (na małych oczkach). Pomarańczę wyfiletować i pokroić.
Do rondelka wlać mleko kokosowe i zagotować. Wsypać tapiokę, dodać szczyptę imbiru i skórkę pomarańczową. Gotować pod przykryciem (na malutkim ogniu) przez około 15 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, aby tapioka nie przywarła do dna. Na koniec posłodzić miodem, wymieszać i przełożyć do salaterek. Gotowy pudding udekorować pomarańczą i uprażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
; ) Czy tapioki można zastąpić