Kokosowo-pomarańczowy pudding z tapioki


Pudding z tapioki na bazie mleka kokosowego z dodatkiem skórki pomarańczowej i imbiru. Aromatyczny, pyszny, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ugotowane kuleczki tapioki to takie… mini żelki 😉 Nie mają smaku, można więc przygotować je na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Pudding z tapioki to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Jeśli jesteście miłośnikami czekolady, polecam przygotować czekoladowy pudding z tapioki z malinami 🙂

Składniki:

  • 1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki drobnej tapioki
  • 1 pomarańcza
  • 2 – 3 łyżki miodu
  • szczypta suszonego imbiru
  • 1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni.

Pomarańczę sparzyć i z połowy zetrzeć skórkę (na małych oczkach). Pomarańczę wyfiletować i pokroić.

Do rondelka wlać mleko kokosowe i zagotować. Wsypać tapiokę, dodać szczyptę imbiru i skórkę pomarańczową. Gotować pod przykryciem (na malutkim ogniu) przez około 15 minut, aż kuleczki tapioki staną się przezroczyste. Należy pamiętać o częstym mieszaniu, aby tapioka nie przywarła do dna. Posłodzić miodem, wymieszać i przełożyć do salaterek. Gotowy pudding udekorować pomarańczą i uprażonymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Czekoladowy pudding z tapioki z malinami

Kokosowy pudding z tapioki z imbirem i trawą cytrynową

Kokosowy pudding z chia

Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem

Deser jaglany z jagodami i bezą


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarz do “Kokosowo-pomarańczowy pudding z tapioki