Deser jaglany z jagodami i bezą


Krem z kaszy jaglanej, jagód i ubitej śmietany kremówki, udekorowany jagodami i kolorowymi bezami. Kasza jaglana nie jest wyczuwalna, krem w smaku przypomina twarożek jagodowy. Nie jest zbyt słodki, więc bezy pasują do niego idealnie. Polecam na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia 🙂 Dla miłośników kaszy jaglanej na słodko proponuję również jaglankę orzechową z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu 🙂

Deser jaglany z jagodami i beząDeser jaglany z jagodami i bezą

Deser jaglany z jagodami i bezą

Składniki:

Bezy:

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • fioletowy barwnik spożywczy

Krem jaglany:

  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka jagód
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • około 3-4 łyżeczek miodu

Dodatkowo:

  • około 3/4 szklanki jagód

Przygotowanie:

Bezy:

Białka ubijamy z mąką ziemniaczaną. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca.

Na wewnętrznych ściankach worka cukierniczego, barwnikiem spożywczym malujemy 3-4 cieniutkie pionowe linie. Nakładamy masę i wyciskamy małe beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy na około 10 minut.

Krem jaglany:

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy gorącą wodą i przekładamy do rondelka. Wlewamy mleko i zagotowujemy. Ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut, często mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy miód i jagody. Miksujemy na gładki krem. Schładzamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę kremówkę. Mieszamy.

Gotowy krem przekładamy do salaterek. Wierzch posypujemy jagodami i dekorujemy bezą.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Deser jaglany z jagodami i bezą