Krem z kaszy jaglanej, jagód i ubitej śmietany kremówki, udekorowany jagodami i kolorowymi bezami. Kasza jaglana nie jest wyczuwalna, krem w smaku przypomina twarożek jagodowy. Nie jest zbyt słodki, więc bezy pasują do niego idealnie. Polecam na deser lub słodką przekąskę w ciągu dnia 🙂 Dla miłośników kaszy jaglanej na słodko proponuję również jaglankę orzechową z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu 🙂
Deser jaglany z jagodami i bezą
Składniki:
Bezy:
- 2 białka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- fioletowy barwnik spożywczy
Krem jaglany:
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka jagód
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- około 3-4 łyżeczek miodu
Dodatkowo:
- około 3/4 szklanki jagód
Przygotowanie:
Bezy:
Białka ubijamy z mąką ziemniaczaną. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca.
Na wewnętrznych ściankach worka cukierniczego, barwnikiem spożywczym malujemy 3-4 cieniutkie pionowe linie. Nakładamy masę i wyciskamy małe beziki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 110°C przez około 80 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Pozostawiamy na około 10 minut.
Krem jaglany:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy gorącą wodą i przekładamy do rondelka. Wlewamy mleko i zagotowujemy. Ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy pod przykryciem około 15 minut, często mieszając. Wyłączamy gaz, dodajemy miód i jagody. Miksujemy na gładki krem. Schładzamy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę kremówkę. Mieszamy.
Gotowy krem przekładamy do salaterek. Wierzch posypujemy jagodami i dekorujemy bezą.
Smacznego 🙂
Desery jaglane to jedne z moich ulubionych ^_^ Z owocami zdecydowanie najlepsze 🙂
Fantastyczny deser, wygląda bardzo apetycznie 🙂