Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu


Dzisiaj przepis na zdrowe i pyszne śniadanie. Jaglanka z uprażonymi na suchej patelni orzechami pekan i mielonym młodym jęczmieniem, zawierającym naturalne substancje przeciwutleniające, bogatym w witaminy i składniki mineralne, a przy okazji nadającym potrawie delikatnego odcienia zieleni 😉 Jaglankę podałam z niezwykle zdrowym dżemem z czarnego bzu, znanym z leczniczych właściwości, który wspomaga procesy obronne organizmu. Spróbujcie 🙂

Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzuJaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1/4 szklanki orzechów pekan
  • 1 pełna łyżeczka młodego jęczmienia
  • około 2 łyżek miodu
  • dżem Łowicz 100% owoców – Czarny Bez

Przygotowanie:

Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać (lub zmielić).

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać miód, młody jęczmień i posiekane orzechy pekan. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć po łyżce dżemu z czarnego bzu. Podawać od razu.

Smacznego 🙂

Zapisz

Zapisz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *