Dzisiaj przepis na zdrowe i pyszne śniadanie. Jaglanka z uprażonymi na suchej patelni orzechami pekan i mielonym młodym jęczmieniem, zawierającym naturalne substancje przeciwutleniające, bogatym w witaminy i składniki mineralne, a przy okazji nadającym potrawie delikatnego odcienia zieleni 😉 Jaglankę podałam z niezwykle zdrowym dżemem z czarnego bzu, znanym z leczniczych właściwości, który wspomaga procesy obronne organizmu. Spróbujcie 🙂
Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 szklanki orzechów pekan
- 1 pełna łyżeczka młodego jęczmienia
- około 2 łyżek miodu
- dżem Łowicz 100% owoców – Czarny Bez
Przygotowanie:
Orzechy pekan uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać (lub zmielić).
Kaszę jaglaną dokładnie opłukać gorącą wodą i przełożyć do garnka. Wlać mleko i zagotować. Ustawić najmniejszy ogień i gotować pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać miód, młody jęczmień i posiekane orzechy pekan. Dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczek. Na wierzch położyć po łyżce dżemu z czarnego bzu. Podawać od razu.
Smacznego 🙂