Kolejny zdrowy, pożywny i smaczny posiłek na początek dnia. Tym razem sałatka z grillowanym serem kozim, buraczkiem, rukolą i dressingiem na bazie dżemu z czarnego bzu. Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Pycha!
Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego bzu
Składniki:
- 1 roladka pleśniowego sera koziego (około 150 g)
- 2 malutkie buraczki
- garść rukoli
- 1 łyżka orzechów włoskich
Dressing:
- 2 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców – Czarny bez
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka zimnej przegotowanej wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Składniki na dressing dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
- Buraczki ugotować w łupinach, obrać i pokroić na cienkie plasterki.
- Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać.
- Ser kozi pokroić na plastry i grillować z dwóch stron (koło 1 minuty).
- Na talerz rozłożyć rukolę, a na niej układać na przemian plasterki buraczka i sera koziego.
- Całość polać przygotowanym dressingiem i posypać orzechami włoskimi.
- Podawać z ulubionym pieczywem.
Smacznego 🙂
Jaki dokładnie ser został użyty? Mój twarogowego, rolada, się pokruszyl.
Użyłam ser pleśniowy kozi „Chavroux”, NIE twarogowy. Przepraszam, że zapomniałam zaznaczyć tego w przepisie 🙁