Fasolka szparagowa z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem to świetny dodatek do obiadu, dań z grilla lub samodzielny lekki posiłek. Proste danie z kilku składników. Sezon na fasolkę trwa, więc korzystajmy póki możemy 🙂
Fasolka szparagowa z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem
Składniki:
- 300 g fasolki szparagowej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki startego parmezanu (lub grana padano)
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 papryczki chili
- sól
Przygotowanie fasolki szparagowej z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem:
Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Posolić i smażyć około 1 – 2 minuty, aż pomidorki lekko zmiękną. Następnie dołożyć odcedzoną fasolkę, tymianek, 1 łyżkę startego parmezanu i delikatnie wszystko wymieszać. Chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerz i posypać pozostałą łyżką parmezanu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: