Fasolka szparagowa z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem


Fasolka szparagowa z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem to świetny dodatek do obiadu, dań z grilla lub samodzielny lekki posiłek. Proste danie z kilku składników. Sezon na fasolkę trwa, więc korzystajmy póki możemy 🙂

Fasolka szparagowa z pomidorkami koktajlowymi i parmezanemFasolka szparagowa z pomidorkami koktajlowymi i parmezanem

Składniki:

  • 300 g fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu (lub grana padano)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 papryczki chili
  • sól

Przygotowanie:

Fasolkę szparagową przyciąć na końcach, wypłukać i przełożyć do garnka. Zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości. Odcedzić.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Posolić i smażyć około 1 – 2 minuty, aż pomidorki lekko zmiękną. Następnie dołożyć odcedzoną fasolkę, tymianek, 1 łyżkę startego parmezanu i delikatnie wszystko wymieszać. Chwilę podgrzewać. Przełożyć na talerz i posypać pozostałą łyżką parmezanu.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Fasolka szparagowa z boczkiem, grzankami i cheddarem

Fasolka szparagowa z cząbrem i bułką tartą

Zupa z fasolki szparagowej

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Bób z suszonymi pomidorami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *