Fit deser truskawkowy z granolą z patelni to niskokaloryczny posiłek dla dbających o linię 🙂 Pianka to zmiksowane truskawki z jogurtem naturalnym, syropem klonowym i dodatkiem żelatyny. Natomiast granolę przygotowałam na patelni, nie warto włączać piekarnika dla tak małej ilości składników. Składa się z płatków owsianych, orzechów nerkowca i słodzidła. Jeśli chcecie dodajcie migdały, orzechy włoskie lub laskowe itp.
Fit deser truskawkowy z granolą z patelni
Składniki (około 6 porcji):
- 400 g jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki mleka
- 700 g truskawek
- 5 łyżeczek żelatyny
- około 4 łyżek syropu klonowego
Granola z patelni:
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka syropu klonowego (może być miód, syrop z agawy itp.)
Przygotowanie:
Truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować na gładkie puree (kilka zostawić do dekoracji). Dodać jogurt naturalny i zmiksować.
Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Następnie postawić na gaz i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie wolno zagotować!). Lekko przestudzić. Dodać kilka łyżek masy jogurtowo – truskawkowej, wymieszać i całość przełożyć do pozostałej masy. Zmiksować i przelać do salaterek lub szklaneczek. Wstawić do lodówki na kilka godzin, aż stężeją.
Granola z patelni:
Na patelni rozgrzać olej. Wsypać płatki owsiane i posiekane orzechy nerkowca. Mieszając smażyć, aż będą zrumienione. Następnie wlać syrop klonowy, wymieszać i smażyć jeszcze około 1 – 2 minuty. Ostudzić. Posypać wierzch deseru i udekorować truskawkami.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: