Truskawki zapiekane pod kruszonką z mąki ryżowej


Lubicie crumble z owocami? Ja bardzo… Dzisiaj proponuję truskawki pod kruszonką z mąki ryżowej. To prosty i pyszny deser na gorąco, który umili niejedno popołudnie lub poranek. Sprawdzą się prawie każde owoce np. śliwki, gruszki, brzoskwinie… Kruszonka przygotowana z mąki ryżowej jest bardziej krucha niż zwykła i świetnie się do tego nadaje. Zachęcam do spróbowania 🙂

Truskawki zapiekane pod kruszonką

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu balsamicznego

Kruszonka:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół i przełożyć do miseczki. Dodać miód, mąkę ziemniaczaną i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać.

Kruszonka:

Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.

Kokilki wypełnić truskawkami, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Crumble z gruszkami

Crumble kokosowo – ananasowe z daktylami

Śliwki pod migdałową kruszonką

Crumble z truskawkami i rabarbarem pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi

Brzoskwinie pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów nerkowca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *