Lubicie crumble z owocami? Ja bardzo… Dzisiaj proponuję truskawki pod kruszonką z mąki ryżowej. To prosty i pyszny deser na gorąco, który umili niejedno popołudnie lub poranek. Sprawdzą się prawie każde owoce np. śliwki, gruszki, brzoskwinie… Kruszonka przygotowana z mąki ryżowej jest bardziej krucha niż zwykła i świetnie się do tego nadaje. Zachęcam do spróbowania 🙂
Truskawki zapiekane pod kruszonką z mąki ryżowej
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu balsamicznego
Kruszonka:
- 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Truskawki odszypułkować, większe przekroić na pół i przełożyć do miseczki. Dodać miód, mąkę ziemniaczaną i ocet balsamiczny. Dokładnie wymieszać.
Kruszonka:
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.
Kokilki wypełnić truskawkami, wierzch posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Crumble kokosowo – ananasowe z daktylami
→ Śliwki pod migdałową kruszonką
→ Crumble z truskawkami i rabarbarem pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi
→ Brzoskwinie pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów nerkowca