Crumble z gruszkami


Gruszki zapiekane z anyżem, goździkami, miodem i białym winem pod maślaną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich. Aromatyczny deser na ciepło, który umili niejeden podwieczorek. Jest prosty, bardzo smaczny, a przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Zamiast jednego naczynia do zapiekania, Crumble z gruszkami można również przygotować w kilku małych kokilkach. Smacznego 🙂

Składniki:

  • 6 dojrzałych gruszek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
  • szczypta mielonych goździków

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, dodać goździki, anyż, wino, mąkę ziemniaczaną i miód. Wymieszać.

Kruszonka:

Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.

Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm wysmarować delikatnie masłem i umieścić w nim gruszki razem z płynem. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Crumble kokosowo – ananasowe z daktylami

Śliwki pod migdałową kruszonką

Crumble z truskawkami i rabarbarem pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi

Brzoskwinie pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów nerkowca

Owsianka z pieczoną gruszką i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *