Crumble z gruszkami


Gruszki zapiekane z anyżem, goździkami, miodem, a także białym winem pod maślaną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich. Bez wątpienia to aromatyczny deser na ciepło, który umili niejeden podwieczorek. Jest prosty, bardzo smaczny, a przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Zamiast jednego naczynia do zapiekania, Crumble z gruszkami można również przygotować w kilku małych kokilkach. Smacznego 🙂

Crumble z gruszkamiCrumble z gruszkami

Składniki:

  • 6 dojrzałych gruszek
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek białego wytrawnego wina
  • 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
  • szczypta mielonych goździków

Kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 90 g miękkiego masła

Crumble z gruszkami – przygotowanie:

Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Następnie przełożyć do miseczki, dodać goździki, anyż, wino, mąkę ziemniaczaną i miód. Potem wymieszać.

Kruszonka:

Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.

Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm wysmarować delikatnie masłem i umieścić w nim gruszki razem z płynem. Na koniec wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *