Gruszki zapiekane z anyżem, goździkami, miodem i białym winem pod maślaną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich. Aromatyczny deser na ciepło, który umili niejeden podwieczorek. Jest prosty, bardzo smaczny, a przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu. Zamiast jednego naczynia do zapiekania, Crumble z gruszkami można również przygotować w kilku małych kokilkach. Smacznego 🙂
Składniki:
- 6 dojrzałych gruszek
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek białego wytrawnego wina
- 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
- szczypta mielonych goździków
Kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki cukru
- 90 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, dodać goździki, anyż, wino, mąkę ziemniaczaną i miód. Wymieszać.
Kruszonka:
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.
Naczynie do zapiekania o średnicy 24 cm wysmarować delikatnie masłem i umieścić w nim gruszki razem z płynem. Wierzch posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Crumble kokosowo – ananasowe z daktylami
→ Śliwki pod migdałową kruszonką
→ Crumble z truskawkami i rabarbarem pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi
→ Brzoskwinie pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów nerkowca