Lubicie owsiankę? Ja bardzo. Owsianka z pieczoną gruszką to pyszny pomysł na zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie. To poranna dawka energii na dobry początek dnia. O zaletach płatków owsianych wie chyba każdy. Zawierają mnóstwo witamin, minerałów i błonnika, który poprawia pracę jelit i daje uczucie sytości.
Dzisiejszą owsiankę zrobiłam z pieczonymi gruszkami z dodatkiem miodu i cynamonu oraz uprażonymi orzechami włoskimi. Gruszki po upieczeniu są mięciutkie i aromatyczne. Niebo w gębie!
Składniki:
Owsianka:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki miodu
Pieczone gruszki:
- 2 gruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- uprażone i posiekane orzechy włoskie
- nasiona chia (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Owsianka:
Do rondelka wlać mleko, wodę i wsypać płatki owsiane. Gotować na malutkim ogniu (około 10 minut), często mieszając. W razie potrzeby dolać więcej mleka lub wody. Następnie dodać miód i wymieszać.
Pieczone gruszki:
Gruszki przekroić na pół i za pomocą łyżeczki usunąć gniazda nasienne. Od strony przecięcia skropić sokiem z cytryny, posmarować miodem i posypać cynamonem. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (przecięciem do góry) i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 – 25 minut. Po około 15 minutach pieczenia blaszkę przestawić na górną półkę piekarnika.
Gotową owsiankę przełożyć do miseczki, nałożyć gruszkę, posypać uprażonymi orzechami włoskimi i ewentualnie nasionami chia.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Jaglanka z masłem orzechowym i karmelizowanym bananem
→ Jaglanka orzechowa z młodym jęczmieniem i dżemem z czarnego bzu