Pain perdu roulé – tosty francuskie z ricottą i malinami


Pain perdu roulétosty francuskie  z ricottą i malinami w formie roladek. Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser. Pycha! Chleb tostowy należy najpierw rozwałkować, żeby łatwo się zwijał. Farsz przygotowałam z malin, a także ricotty. Użyłam mrożonych malin, dzięki którym jesienią i zimą można poczuć smak lata 😉 Jest to też wygodne, bo mamy je zawsze pod ręką. Idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju wypieków, możliwości jest wiele. Polecam! 🙂

Pain perdu roulé - tosty francuskie z ricottą i malinamiPain perdu roulé – tosty francuskie z ricottą i malinami

Pain perdu roulé - tosty francuskie z ricottą i malinami

Składniki:

  • 13 kromek chleba tostowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 łyżeczek domowego cukru waniliowego
  • masło
  • cukier puder do posypania
  • świeża mięta do dekoracji

Nadzienie:

  • 125 g ricotty
  • 280 g malin mrożonych
  • 2 łyżki cukru pudru

Tosty francuskie z ricottą i malinami – przygotowanie:

Maliny rozmrozić, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miseczki, następnie lekko rozgnieść widelcem. Dodać ricottę i cukier puder. Potem wymieszać.

Chleb tostowy rozwałkować wałkiem do ciasta.

W miseczce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Na rozwałkowany chleb nałoży nadzienie i zwinąć w roladkę. Następnie maczać w jajku i smażyć (na średnim ogniu) na rozgrzanym maśle na złoty kolor (z każdej strony). Na koniec gotowe roladki posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Komentarz do “Pain perdu roulé – tosty francuskie z ricottą i malinami