Pain perdu roulé – tosty francuskie z ricottą i malinami w formie roladek. Idealnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub deser. Pycha! Chleb tostowy należy najpierw rozwałkować, żeby łatwo się zwijał. Farsz przygotowałam z malin, a także ricotty. Użyłam mrożonych malin, dzięki którym jesienią i zimą można poczuć smak lata 😉 Jest to też wygodne, bo mamy je zawsze pod ręką. Idealnie sprawdzą się do różnego rodzaju wypieków, możliwości jest wiele. Polecam! 🙂
Pain perdu roulé – tosty francuskie z ricottą i malinami
Składniki:
- 13 kromek chleba tostowego
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 5 łyżeczek domowego cukru waniliowego
- masło
- cukier puder do posypania
- świeża mięta do dekoracji
Nadzienie:
- 125 g ricotty
- 280 g malin mrożonych
- 2 łyżki cukru pudru
Tosty francuskie z ricottą i malinami – przygotowanie:
Maliny rozmrozić, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do miseczki, następnie lekko rozgnieść widelcem. Dodać ricottę i cukier puder. Potem wymieszać.
Chleb tostowy rozwałkować wałkiem do ciasta.
W miseczce dokładnie roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem waniliowym. Na rozwałkowany chleb nałoży nadzienie i zwinąć w roladkę. Następnie maczać w jajku i smażyć (na średnim ogniu) na rozgrzanym maśle na złoty kolor (z każdej strony). Na koniec gotowe roladki posypać cukrem pudrem i udekorować miętą.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Idealne na kolację i śniadanie! ; )