Domowy cukier waniliowy
W sklepach coraz częściej można dostać cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii, ale najczęściej spotykamy sztuczny cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Niestety… jest to cukier z dodatkiem syntetycznego aromatu. Polecam Wam przygotowanie domowego i pachnącego prawdziwą wanilią cukru, idealnego do różnych ciast, deserów i napojów. Zamiast białego cukru możecie użyć np. trzcinowego lub przygotować oba 😉
Składniki:
- 2 szklanki cukru
- 2 laski wanilii
Przygotowanie domowego cukru waniliowego:
Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do cukru, palcami rozgniatamy z cukrem i dokładnie mieszamy. Wyskrobane laski wanilii przekrawamy na pół i również dodajemy do cukru. Przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy na około tydzień (co jakiś czas wstrząsamy słoiczkiem), aż cukier wchłonie aromat wanilii.
Smacznego 🙂