Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem naturalnym „Apetina” i świeżą miętą to pyszny pomysł na deser lub słodki obiad. Połączenie jabłko-mięta tworzy niepowtarzalny duet, który idealnie ze sobą współgra. Najlepiej użyć jabłek twardych i słodko-kwaśnych np. jonagold lub szara reneta. Polecam 🙂
Naleśniki z prażonymi jabłkami, serkiem i miętą
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki (niepełna)
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki wody
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju roślinnego
- szczypta soli
Nadzienie:
- 3 duże jabłka
- 1 serek naturalny „Apetina”
- 3 łyżki posiekanej mięty
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
Przygotowanie:
Naleśniki:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na około 20 minut aby ciasto odpoczęło. Jeśli chcemy grubsze naleśniki, dodajemy trochę mąki więcej.
Patelnie teflonową rozgrzewamy (można ją delikatnie natłuścić) i wlewamy porcję ciasta podnosząc i kręcąc patelnią tak, aby ciasto pokryło cienką warstwą dno. Smażymy z dwóch stron na średnim ogniu.
Nadzienie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę. Przekładamy na patelnię, dodajemy domowy cukier waniliowy, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Smażymy na małym ogniu, aż zmiękną ale nadal będą jędrne (kilka minut, w zależności od gatunku jabłek). Gdy będą prawie gotowe, zdejmujemy pokrywkę aby nadmiar soku odparował.
Gotowe jabłka łączymy z serkiem „Apetina”, posiekaną miętą i mieszamy. Ewentualnie dodajemy więcej cukru. Przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki.
Smacznego 🙂
idealne <3
Bardzo fajne, z miętową nutą 🙂 Brzmi pysznie 🙂