Tarator to bułgarski chłodnik z ogórków na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich i koperku. Dawniej przygotowywano go na bazie wody i octu, z czasem przepis ewoluował i zaczęto dodawać jogurt. Tarator jest lekki, orzeźwiający, idealny na lato.
Składniki na Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków:
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 małe ogórki gruntowe
- 1/2 szklanki orzechów włoskich (łuskanych)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- kostki lodu (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Orzechy włoskie zmielić lub utrzeć w moździerzu.
Ogórki obrać, pokroić w drobną kosteczkę i przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i zmielone orzechy włoskie (odrobinę zostawić do dekoracji). Wlać oliwę i wymieszać. Dołożyć jogurt naturalny, wodę, sok z cytryny i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Następnie przełożyć do miseczek i posypać zmielonymi orzechami. Gdyby tarator nie był dostatecznie schłodzony, można do każdej miseczki dodać kostki lodu.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: