Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków


Tarator to bułgarski chłodnik z ogórków na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem zmielonych orzechów włoskich i koperku. Dawniej przygotowywano go na bazie wody i octu, z czasem przepis ewoluował i zaczęto dodawać jogurt. Tarator jest lekki, orzeźwiający, idealny na lato.

Tarator - bułgarski chłodnik z ogórków

Składniki na Tarator – bułgarski chłodnik z ogórków:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 4 małe ogórki gruntowe
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich (łuskanych)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kostki lodu (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Orzechy włoskie zmielić lub utrzeć w moździerzu.

Ogórki obrać, pokroić w drobną kosteczkę i przełożyć do miski. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i zmielone orzechy włoskie (odrobinę zostawić do dekoracji). Wlać oliwę i wymieszać. Dołożyć jogurt naturalny, wodę, sok z cytryny i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Następnie przełożyć do miseczek i posypać zmielonymi orzechami. Gdyby tarator nie był dostatecznie schłodzony, można do każdej miseczki dodać kostki lodu.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *