Tzatziki


Tzatziki to grecki sos na bazie jogurtu greckiego ze świeżymi ogórkami oraz czosnkiem. Sos tzatziki jest znany i lubiany na całym świecie. To pyszny dodatek do pieczywa, grillowanych i pieczonych mięs, warzyw, szaszłyków itp. Sposób wykonania tzatziki jest bardzo prosty, każdy sobie poradzi 🙂

TzatzikiTzatziki

Składniki:

  • 5 mniejszych ogórków gruntowych
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilka minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru soku (np. przez gazę) i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, posiekany koperek, ocet winny i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do miseczki i polać odrobiną oliwy.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Raita z ogórkiem

Sos tatarski z kaparami

Twarożek z ogórkiem i koperkiem

Surówka z ogórków o rzodkiewek

Aqua fresca ogórkowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *