Tzatziki to grecki sos na bazie jogurtu greckiego ze świeżymi ogórkami oraz czosnkiem. Sos tzatziki jest znany i lubiany na całym świecie. To pyszny dodatek do pieczywa, grillowanych i pieczonych mięs, warzyw, szaszłyków itp. Sposób wykonania tzatziki jest bardzo prosty, każdy sobie poradzi 🙂
Składniki:
- 5 mniejszych ogórków gruntowych
- 400 g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanego koperku (opcjonalnie)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie tzatziki:
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić na kilka minut. Następnie mocno odcisnąć z nadmiaru soku (np. przez gazę) i przełożyć do miseczki. Dodać jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, posiekany koperek, ocet winny i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Przełożyć do miseczki i polać odrobiną oliwy.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: