Lekka, chrupiąca surówka z ogórków i rzodkiewek w sosie jogurtowym z czosnkiem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu 🙂
Składniki:
- 5 średnich ogórków gruntowych
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 120 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ogórki obrać, pokroić na cienkie plasterki i przełożyć do miseczki. Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do ogórków. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół, pokroić na cienkie plasterki i dołożyć do miseczki. Następnie dodać posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, jogurt naturalny i cukier. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim
→ Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą
→ Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką
→ Mizeria