Surówka z ogórków i rzodkiewek


Lekka, chrupiąca surówka z ogórków i rzodkiewek w sosie jogurtowym z czosnkiem. Prosty i pyszny dodatek do obiadu 🙂

Surówka z ogórków i rzodkiewek

Składniki:

  • 5 średnich ogórków gruntowych
  • 1/2 pęczka rzodkiewek
  • 2  łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 120 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ogórki obrać, pokroić na cienkie plasterki i przełożyć do miseczki. Rzodkiewki umyć, pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do ogórków. Cebulę obrać, przekroić wzdłuż na pół, pokroić na cienkie plasterki i dołożyć do miseczki. Następnie dodać posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, jogurt naturalny i cukier. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką i jogurtem kozim

Sałatka makaronowa z brokułem i kukurydzą

Sałatka z wodorostów wakame z ogórkiem i marchewką

Mizeria

Surówka z ogórków kiszonych i papryki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *