Zupa z bobem, ziemniakami, boczkiem i cząbrem to pożywna i przepyszna sezonowa zupa. Jeśli macie bób i nie wiecie co z nim zrobić, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę 😉
Zupa z bobem ziemniakami i boczkiem
Składniki:
- 500 g bobu
- 100 g wędzonego boczku (użyłam pokrojonego w cienkie plasterki)
- 4 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1,75 l bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka cząbru
- 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie zupy z bobem ziemniakami i boczkiem:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i obrać.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i pokrojony boczek. Lekko zrumienić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać.
Do garnka wlać bulion i zagotować. Wrzucić pokrojone ziemniaki, zawartość patelni, cząber i czosnek granulowany. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dołożyć bób, posiekaną natkę pietruszki i wlać śmietanę kremówkę. Na koniec wymieszać i doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: