Zupa krem z bobu z dodatkiem cukinii i ziemniaków to doskonała, kremowa i subtelna w smaku zupa. Podałam ją z posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem, który nadaje chrupkości. Można też udekorować ją grzankami usmażonymi na maśle, kwestia gustu. Polecam zupkę, szczególnie teraz w sezonie bobowym 🙂
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 1 malutka cukinia (1,5 szklanki pokrojonej w kostkę)
- 3 średnie ziemniaki
- 750 ml bulionu
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- posiekany bób
- pokrojony i zrumieniony boczek
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać.
Do garnka wlać bulion i dodać zawartość patelni oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw (około 15 minut). Następnie wrzucić bób i całość zmiksować na gładki krem. Wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę udekorować posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Zupa krem z pieczonej papryki
→ Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami