Zupa krem z bobu


Zupa krem z bobu z dodatkiem cukinii i ziemniaków to doskonała, kremowa i subtelna w smaku zupa. Podałam ją z posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem, który nadaje chrupkości. Można też udekorować ją grzankami usmażonymi na maśle, kwestia gustu. Polecam zupkę, szczególnie teraz w sezonie bobowym 🙂

Zupa krem z bobu

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 1 malutka cukinia (1,5 szklanki pokrojonej w kostkę)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 750 ml bulionu
  • 100 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • posiekany bób
  • pokrojony i zrumieniony boczek

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek. Chwilę podsmażać.

Do garnka wlać bulion i dodać zawartość patelni oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw (około 15 minut). Następnie wrzucić bób i całość zmiksować na gładki krem. Wlać śmietanę kremówkę i doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę udekorować posiekanym bobem i zrumienionym boczkiem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Zupa krem z pieczonej papryki

Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami

Bób z suszonymi pomidorami

Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą

Zupa krem z selera naciowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *