Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami


Sezon na bób trwa, więc korzystajmy z tego warzywa póki możemy. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale też zdrowy. Jest cennym źródłem białka, mnóstwa witamin i składników mineralnych. Warto zaopatrzyć się w większą ilość bobu i go zamrozić, aby cieszyć się jego smakiem również zimą.

Do przygotowania zupy oprócz bobu dodałam młode ziemniaki, marchewką, cukinię i koperek. Zupa z bobu jest pożywna, delikatna i pyszna… Naprawdę warto ją ugotować. Polecam 🙂

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 1/2 średniej cukinii
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,75 l bulionu
  • 80 g śmietany kremówki 30 %
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać.

Do garnka wlać bulion, wrzucić liść laurowy i zioła prowansalskie. Dodać pokrojone ziemniaki i cukinię oraz zawartość patelni. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dołożyć ugotowany i obrany bób, posiekany koperek i wlać śmietanę kremówkę. Doprawić solą i pieprzem.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Sałatka z bobem, miętą, smażonymi ziemniaczkami i fetą

Zupa z fasolką szparagową, kurczakiem i kaszą orkiszową

Zupa pieczarkowa ze szpinakiem

Zupa brokułowa z batatem i czosnkiem niedźwiedzim

Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *