Sezon na bób trwa, więc korzystajmy z tego warzywa póki możemy. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale też zdrowy. Jest cennym źródłem białka, mnóstwa witamin, a także składników mineralnych. Warto zaopatrzyć się w większą ilość bobu i go zamrozić, aby cieszyć się jego smakiem również zimą. Do przygotowania zupy oprócz bobu użyłam młode ziemniaki, marchewkę, cukinię i koperek. Zupa z bobem jest pożywna, delikatna i pyszna… Naprawdę warto ją ugotować. Polecam 🙂
Zupa z bobem, cukinią i ziemniakami
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 1/2 średniej cukinii
- 3 ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1,75 l bulionu
- 80 g śmietany kremówki 30 %
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Zupa z bobem – przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Cukinię pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną marchewkę. Chwilę podsmażać.
Do garnka wlać bulion, wrzucić liść laurowy, a także zioła prowansalskie. Potem dodać pokrojone ziemniaki i cukinię oraz zawartość patelni. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dołożyć ugotowany i obrany bób, posiekany koperek i wlać śmietanę kremówkę. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: