Sycąca zupa brokułowa z batatem, ziemniakami, marchewką i aromatycznym czosnkiem niedźwiedzim, zabielona śmietanką. Doskonała na każdą porę roku. Zupa jest prosta do przygotowania i pyszna. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na zupy z warzywami, zajrzyjcie do nich 🙂
Składniki:
- 1 mały brokuł
- 1 mały batat
- 2 średnie ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 l bulionu drobiowego
- 150 g śmietany kremówki 30 %
- 1 pełna łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- 1 listek laurowy
- 1-2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Batata i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki. Brokuła podzielić na małe różyczki, ładne łodyżki pokroić w plasterki (większe w półplasterki).
Na patelni rozgrzać olej i masło. Wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojonego batata i marchewkę. Lekko podsmażyć.
Do garnka wlać bulion, dodać zawartość patelni, ziemniaki, listek laurowy i czosnek niedźwiedzi. Gotować do miękkości warzyw. Następnie wrzucić brokuła i gotować około 4 minut (ma być jędrny, nie rozgotowany!). Większe różyczki gotować trochę dłużej. Na koniec wlać śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić zupę solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: