Zupa kalafiorowa z lanymi kluseczkami i koperkiem, którą często robiła moja mama. Była to jedna z nielicznych zup, przy których w dzieciństwie nie wybrzydzałam 😉 Prosta i smaczna.
Składniki:
- 1/2 średniego kalafiora
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 1,5 litra bulionu
- 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
- sól
- pieprz
Lane kluski:
- 1 małe jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki wody
- sól
Przygotowanie:
Do garnka wlać bulion, dodać pokrojoną w kosteczkę marchewkę, pietruszkę, różyczki kalafiora i szałwię. Gotować do miękkości warzyw.
W międzyczasie połączyć ze sobą składniki na lane kluski. Ciasto ma być gładkie i lekko lejące. Za pomącą łyżeczki wlewać ciasto strumieniem do gotującej się zupy. Gotować około 3 minut.
Następnie w kubku zahartować śmietanę (rozprowadzić z kilkoma łyżkami gorącej zupy) i ostrożnie wlewać do zupy, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂