Pasta do chleba z ciecierzycy i pieczonej papryki z dodatkiem czosnku, kminu rzymskiego, natki pietruszki i chilli. Pycha 🙂 Świetna na kanapki lub jako dip. I w dodatku zdrowa! Dzięki papryce pasta jest wyrazista w smaku i nabiera ładnego koloru. Oczywiście ilość chilli zależy od waszych upodobań, jeśli chcecie dodajcie jej więcej lub mniej. Tak czy siak zróbcie ją koniecznie 😉
Pasta z ciecierzycy z pieczoną papryką
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 średnia czerwona papryka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- szczypta chilli
- sól
Przygotowanie:
Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazdo nasienne. Delikatnie natrzeć olejem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie zdjąć skórkę.
Ugotowaną ciecierzycę i paprykę przełożyć do pojemnika blendera. Dodać kmin rzymski, czosnek, chilli i zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą. Dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: