Hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem tahini, odrobiny oliwy, soku z cytryny, kminu rzymskiego i czosnku. Hummus jest zdrowy, prosty do przygotowania, pyszny i idealny na kanapki. Można użyć go również jako dip. Myślę, że w niejednym domu zrobił furorę 😉 Z ciecierzycy przygotujemy mnóstwo pysznych potraw np. placuszki lub marokańską zupę Harirę. Zróbcie koniecznie!
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy (425 ml)
- 2 pełne łyżki pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- natka pietruszki do dekoracji
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć z zalewy i przełożyć do pojemnika blendera. Dodać resztę składników i zmiksować na gładką pastę. Jeżeli hummus będzie za gęsty należy dodać odrobinę zalewy z ciecierzycy lub wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotowy hummus skropić oliwą z oliwek i posypać natką pietruszki.
Smacznego 🙂
uwielbiam taki klasyczny, najprostszy 🙂