Aromatyczne placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i pokruszonym serem feta podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej kolendry i limonki. Ciecierzycę dodałam w całości, ale jeśli chcecie to lekko ją posiekajcie. Placuszki są pyszne same w sobie natomiast z sosem tworzą oryginalny smak. Danie może być podane jako przystawka lub stanowić samodzielne danie. Koniecznie spróbujcie! 🙂
Składniki:
Placuszki:
- 4 czerwone papryki
- 1/3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 120 g sera feta
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
- około 3 łyżek oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sos jogurtowy:
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2 pełne łyżki posiekanej kolendry
- 1 płaska łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Placuszki:
Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Delikatnie natrzeć oliwą z oliwek. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C na 25 minut. Następnie zdjąć skórkę i zmiksować blenderem na gładki mus. Dodać jajko, mąkę, imbir, sól, pieprz i utarty w moździerzu kmin rzymski. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta oraz ugotowaną ciecierzycę (w całości lub lekko posiekaną). Delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i nakładać po jednej pełnej łyżce formując placuszki. Smażyć z dwóch stron na średnim ogniu.
Sos jogurtowy:
Do miseczki wlać jogurt, dodać posiekaną kolendrę, miód i sok z limonki. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Bardzo ciekawa propozycja!