Dzisiaj kuchnia marokańska, a dokładniej to pożywna, gęsta i rozgrzewająca zupa harira. Przygotowywana jest z baraniny, wołowiny lub kurczaka z dodatkiem soczewicy, ciecierzycy, grochu lub bobu. Niektórzy dodają do niej również ryż, makaron i kuskus, wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza 😉 Zupę podaje się z pieczywem, jajkami ugotowanymi na twardo lub suszonymi daktylami do przegryzienia. Ja daktyle wkroiłam do zupy, dzięki czemu zyskała na smaku 🙂
Składniki:
- 450 g wołowiny
- 200 g ciecierzycy
- 200 g czerwonej soczewicy
- 1 marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g passaty pomidorowej
- 6-7 suszonych daktyli
- 2 litry bulionu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 i 1/2 łyżki suszonego imbiru
- 0,12 g szafranu
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- świeża kolendra do posypania
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień lekko posolić i gotować do miękkości. Odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić pokrojone w kostkę mięso i zrumienić. Przełożyć do garnka.
Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę marchewkę, drobniutko posiekany seler naciowy, utarty w moździerzu kmin rzymski, imbir i cynamon. Mieszając chwilę smażyć, następnie przełożyć do garnka z mięsem. Wlać bulion i dodać szafran. Gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać opłukaną czerwoną soczewicę, drobno posiekane daktyle oraz passatę pomidorową. Gotować do miękkości składników. Dodać ugotowaną ciecierzycę, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Gotową zupę posypać posiekaną kolendrą.
Smacznego 🙂
uwielbiam tą zupę