Harira


Dzisiaj kuchnia marokańska, a dokładniej to pożywna, gęsta i rozgrzewająca zupa harira. Przygotowywana jest z baraniny, wołowiny lub kurczaka z dodatkiem soczewicy, ciecierzycy, grochu lub bobu. Niektórzy dodają do niej również ryż, makaron i kuskus, wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza 😉 Zupę podaje się z pieczywem, jajkami ugotowanymi na twardo lub suszonymi daktylami do przegryzienia. Ja daktyle wkroiłam do zupy, dzięki czemu zyskała na smaku 🙂

HariraHarira

Składniki:

  • 450 g wołowiny
  • 200 g ciecierzycy
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 6-7 suszonych daktyli
  • 2 litry bulionu
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 i 1/2 łyżki suszonego imbiru
  • 0,12 g szafranu
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • świeża kolendra do posypania
  • sól
  • pieprz

Harira – przygotowanie:

Ciecierzycę wypłukać, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień lekko posolić i gotować do miękkości. Potem odcedzić.

Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić pokrojone w kostkę mięso i zrumienić. Następnie przełożyć do garnka.

Na tej samej patelni rozgrzać pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kosteczkę marchewkę, drobniutko posiekany seler naciowy, utarty w moździerzu kmin rzymski, imbir, a także cynamon. Mieszając chwilę smażyć, następnie przełożyć do garnka z mięsem. Wlać bulion i dodać szafran. Gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodać opłukaną czerwoną soczewicę, drobno posiekane daktyle oraz passatę pomidorową. Gotować do miękkości składników. Następnie dodać ugotowaną ciecierzycę, doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem. Na koniec gotową zupę posypać posiekaną kolendrą.

Smacznego 🙂

Zapisz


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Harira