Czy pasta z soczewicy może być smaczna? Oczywiście, że tak! Wystarczy trochę podkręcić jej smak, a uzyskamy zdrowe i pyszne smarowidło na kanapki, coś w rodzaju pasztetu. Nie ważne czy użyjemy czerwonej czy zielonej soczewicy. Dzięki suszonym pomidorom pasta jest bardziej wyrazista w smaku. Pycha! Jeśli chcecie, dodajcie odrobinę chili. Polecam 🙂
Pasta z soczewicy i suszonych pomidorów
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- około 7-8 suszonych pomidorów (w oleju)
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy do miękkości i odcedzamy. Dodajemy suszone pomidory (odsączone), czosnek i miksujemy na gładką masę. Gdyby pasta była za gęsta, dodajemy łyżkę oliwy lub wody. Dokładamy natkę pietruszki i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego 🙂
Dzięki za natchnienie. Jestem znudzona sklepowymi dodatkami do pieczywa. Zrobię pastę z soczewicy! 🙂