Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą


Muffiny z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady z polewą z masła orzechowego z dodatkiem śmietany kremówki i cukru pudru. Nie za słodkie, o lekko zwartej konsystencji i bardzo smaczne. Idealne na podwieczorek 🙂

Muffiny z masłem orzechowym i czekoladą

Składniki (na około 14 sztuk):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 180 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
  • 80 g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:

  • 3 łyżki masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło i masło orzechowe. Ostudzić.

Do miski wbić jajka, dodać mleko i roztopione masło z masłem orzechowym. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wszystko wymieszać.

Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C  przez około 18-20 minut.

Polewa:

Do rondelka wlać śmietanę kremówkę, dodać cukier puder i masło orzechowe. Podgrzewać na najmniejszym ogniu (cały czas mieszając!), aż składniki się połączą i uzyskamy konsystencję polewy.

Smacznego 🙂




 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *