Muffiny z masłem orzechowym i kawałkami mlecznej czekolady z polewą z masła orzechowego z dodatkiem śmietany kremówki i cukru pudru. Nie za słodkie, o lekko zwartej konsystencji i bardzo smaczne. Idealne na podwieczorek 🙂
Składniki (na około 14 sztuk):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 180 g masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
- 80 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
- 3 łyżki masła orzechowego (z kawałkami orzechów)
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g śmietany kremówki 30%
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło i masło orzechowe. Ostudzić.
Do miski wbić jajka, dodać mleko i roztopione masło z masłem orzechowym. Wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wszystko wymieszać.
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około 18-20 minut.
Polewa:
Do rondelka wlać śmietanę kremówkę, dodać cukier puder i masło orzechowe. Podgrzewać na najmniejszym ogniu (cały czas mieszając!), aż składniki się połączą i uzyskamy konsystencję polewy.
Smacznego 🙂