Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką to prosty pomysł na letni deser. Przygotowuje się je błyskawicznie i są bardzo smaczne. W sam raz dla niespodziewanych gości 😉
Muffiny migdałowe z czerwoną porzeczką – składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka czerwonej porzeczki
Przygotowanie:
Do miski wbić jajka, dodać olej i wymieszać. W drugiej misce wymieszać mąkę z cukrem, zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie połączyć zawartość misek i wymieszać tylko do połączenia składników. Wrzucić czerwoną porzeczkę i delikatnie wymieszać.
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 – 25 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: