Mini brownie migdałowe z gruszkami


Lubicie brownie ? Ja bardzo… Mocno czekoladowe, wilgotne i pyszne 🙂 To takie ciasto, które zawsze wychodzi. Dlatego przygotowałam mini brownie z dodatkiem mielonych migdałów i likieru Amaretto z kawałkiem zatopionej gruszki, gotowanej w białym winie z miodem i przyprawami. Rewelacyjne połączenie! Czekoladoholicy, do dzieła! 😉

Mini brownie z gruszkami

Mini brownie z gruszkami

Składniki (na około 16  sztuk):

Muffinki brownie:

  • 170 g masła
  • 200 g gorzkiej czekolady 70 %
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki zmielonych migdałów
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki likieru Amaretto
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Gruszki:

  • 4 dojrzałe gruszki
  • 1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu

Dodatkowo:

  • płatki migdałowe

Przygotowanie:

Gruszki:

Do garnka wlać wino, wodę, miód, cukier i przyprawy. Zagotować i wymieszać. Gruszki pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do garnka. Gotować na małym ogniu przez około 18 minut. Jeżeli gruszki były twarde, gotować troszkę dłużej, ale uważać żeby ich nie rozgotować. Wyjąć.

Muffinki brownie:

W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.

Jajka zmiksować z cukrem, ale tylko do połączenia składników. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i wymieszać. Następnie wlać likier Amaretto, roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, tylko do połączenia składników.

Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Do każdej lekko wcisnąć po kawałku gruszki i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Mini murzynki z wiśniami

Muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką

Brownie

Pomarańczowe brownie z kremem dyniowym

Brownie z masłem orzechowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *