Lubicie brownie ? Ja bardzo… Mocno czekoladowe, wilgotne i pyszne. To takie ciasto, które zawsze wychodzi. Dlatego przygotowałam mini brownie z dodatkiem mielonych migdałów i likieru Amaretto z kawałkiem zatopionej gruszki, gotowanej w białym winie z miodem i przyprawami. Bez wątpienia rewelacyjne połączenie! Czekoladoholicy, do dzieła! 😉 Zapraszam na mini brownie migdałowe z gruszkami 🙂
Mini brownie migdałowe z gruszkami
Składniki (na około 16 sztuk):
Muffinki brownie:
- 170 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady 70 %
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki zmielonych migdałów
- 3/4 szklanki mąki
- 1/3 szklanki likieru Amaretto
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Gruszki:
- 4 dojrzałe gruszki
- 1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 ziarenka czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- płatki migdałowe
Mini brownie migdałowe z gruszkami – przygotowanie:
Gruszki:
Do garnka wlać wino, wodę, miód, cukier, a także przyprawy. Następnie zagotować i wymieszać. Gruszki pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do garnka. Potem gotować na małym ogniu przez około 18 minut. Jeżeli gruszki były twarde, gotować troszkę dłużej, ale uważać żeby ich nie rozgotować. Wyjąć.
Muffinki brownie:
W rondelku roztopić masło, wyłączyć gaz i dodać posiekaną czekoladę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić.
Jajka zmiksować z cukrem, ale tylko do połączenia składników. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, mielone migdały i wymieszać. Następnie wlać likier Amaretto, roztopioną czekoladę z masłem i zmiksować, tylko do połączenia składników.
Formę do babeczek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić przygotowaną masą, do 3/4 wysokości. Na koniec do każdej lekko wcisnąć po kawałku gruszki i posypać płatkami migdałowymi. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 20 minut (do tzw. suchego patyczka).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: