Wyjątkowo proste do przygotowania ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką. Nie trzeba nic ucierać, ani miksować, wystarczy wymieszać i gotowe 🙂 Łatwizna ! Ciasto jest aromatyczne, nie za słodkie, puszyste i pyszne. Maślana kruszonka z orzechów włoskich idealnie komponuje się z ciastem i podkręca jego smak. Pycha… Bardzo polecam! 🙂
Składniki:
Ciasto miodowe:
- 4 średnie łodygi rabarbaru
- 2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki miodu
- 4 jajka
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18 %
- 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Orzechowa kruszonka:
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
- 90 g miękkiego masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki płynnego miodu
Przygotowanie:
Orzechowa kruszonka:
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.
Ciasto miodowe:
Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm).
Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać.
Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą
→ Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką
→ Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem