Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką


Wyjątkowo proste do przygotowania ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką. Nie trzeba nic ucierać, ani miksować, wystarczy wymieszać i gotowe 🙂 Łatwizna ! Ciasto jest aromatyczne, nie za słodkie, puszyste i pyszne. Maślana kruszonka z orzechów włoskich idealnie komponuje się z ciastem i podkręca jego smak. Pycha… Bardzo polecam! 🙂

Ciasto miodowe z rabarbarem

Składniki:

Ciasto miodowe:

  • 4 średnie łodygi rabarbaru
  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 pełne łyżki gęstej śmietany 18 %
  • 3/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Orzechowa kruszonka:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 90 g miękkiego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki płynnego miodu

Przygotowanie:

Orzechowa kruszonka:

Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka.

Ciasto miodowe:

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm).

Do miski wsypać przesianą mąkę i resztę składników. Dokładnie wymieszać. Dodać pokrojony rabarbar i wymieszać.

Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą

Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką

Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *