Jeśli macie ochotę na truskawkowo – rabarbarowy mix na kruchym cieście z lekką bezą (pianką) to zapraszam 🙂 Ciasto jest pyszne i szybko znika 😉 Zróbcie koniecznie!
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 160 g masła
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 500 g rabarbaru
- 200 g truskawek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
Beza:
- 5 białek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka, masło, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki (składniki można również przełożyć do malaksera i lekko zmiksować). Następnie dodajemy jogurt naturalny i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 minut, aż będzie lekko złote.
Nadzienie:
Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy przekrojone na pół truskawki, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy i przekładamy na podpieczony spód.
Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo dodajemy cukier (po łyżce) i ciągle ubijamy, aż piana będzie sztywna, gęsta i błyszcząca. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Następnie rozsmarowujemy na cieście, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 30 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Kruche ciasto z rabarbarem, daktylami i kruszonką
→ Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami
smak maja 🙂
Wspaniałe ciasto kochana. Pozdrawiam serdecznie 😃