Dzisiaj pyszna przekąska lub dodatek do obiadu. Sezon na szparagi nie trwa zbyt długo, więc korzystajmy z tego warzywa póki możemy. Są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe, a przygotowanie ich zajmuje kilka minut 🙂
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
Przygotowanie:
Szparagi umyć i odłamać twarde końce. Młodych szparagów nie trzeba obierać, natomiast starsze obrać około 1/3 od końca. Gotować na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 3 minuty. Nie dłużej, bo mają być chrupiące. Następnie wymieszać z roztopionym masłem i przełożyć na talerz. Posypać startym parmezanem i rozgniecionym czerwonym pieprzem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli
→ Szparagi w boczku z jajkiem w koszulce