Sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami


Warstwowa sałatka z tuńczykiem, kukurydzą, szczypiorkiem, jajkami, serem żółtym i krakersami, która ciekawie wygląda i pysznie smakuje. Idealna na imprezę, święta lub piknik. Prosta do przygotowania i efektowna. Trochę przypomina ciasto… Prawda? Najlepiej się ją kroi po nocy spędzonej w lodówce, krakersy wówczas miękną. Polecam 🙂

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami

Składniki:

  • 30 krakersów
  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach „Princes” (po 185 g)
  • 100 g żółtego sera
  • 1 szklanka ugotowanej kukurydzy
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 5 jajek
  • 6 pełnych łyżek majonezu
  • pieprz

Przygotowanie:

Układamy warstwę 10 krakersów. Do miseczki wrzucamy kukurydzę, starty na tarce o drobnych oczkach ser, 2 pełne łyżki majonezu i pieprz. Mieszamy i wykładamy na krakersach. Przykrywamy kolejną warstwą krakersów – 10 szt. Tuńczyka odsączamy i mieszamy z 2 pełnymi łyżkami majonezu i pieprzem. Rozprowadzamy na drugiej warstwie krakersów. Układamy trzecią, ostatnią warstwę krakersów – 10 szt. Jajka gotujemy na twardo i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o małych oczkach i przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany szczypiorek, majonez i pieprz. Mieszamy i wykładamy krakersach. Żółtka ścieramy na tarce i posypujemy wierzch sałatki.

Gotową sałatkę schładzamy, najlepiej przez noc.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Mini sałatka z tuńczykiem i jajkiem przepiórczym w serowej skorupce

Makaron z tuńczykiem i cukinią

Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem, szpinakiem i mozzarellą


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

10 komentarzy do “Sałatka warstwowa z tuńczykiem i krakersami