Iced matcha latte


Iced matcha latte to przepyszny napój, który wspaniale ochłodzi w upalne dni. Ma unikalny i subtelny trawiasty smak, który uwielbiam. Do jej przygotowania użyłam mleka krowiego, ale pasuje też roślinne np. owsiane. Picie jej to wyjątkowa przyjemność 🙂

Matcha nie tylko jest pyszna, ale także zawiera mnóstwo drogocennych składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Wspiera pracę serca, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża poziom złego cholesterolu i wzmacnia układ odpornościowy. Systematyczne picie matchy przyspiesza spalanie tłuszczu, więc jest idealna dla osób dbających o linię. Poprawia również pamięć, koncentrację i uspokaja.

Iced matcha latteIced matcha latte

Składniki na iced matcha latte:

  • 1 szklanka zimnego mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki herbaty matcha
  • 1/4 szklanki wody w temp. około 70 – 80°C
  • 1 łyżka syropu z agawy (lub syropu klonowego, cukru, miodu itp.)
  • dużo kostek lodu

Dodatkowo:

  • bita śmietana

Przygotowanie:

Herbatę matcha zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać za pomocą chasenu (bambusowej miotełki) lub mini spieniacza do mleka. Ostudzić.

Do wysokiej szklanki wrzucić dużo kostek lodu, wlać mleko, posłodzić i wymieszać. Następnie wlać matchę i wymieszać lub wlewać powoli po kostce lodu aby uzyskać warstwy. Opcjonalnie udekorować bitą śmietaną.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *