Iced matcha latte to przepyszny napój, który wspaniale ochłodzi w upalne dni. Ma unikalny i subtelny trawiasty smak, który uwielbiam. Do jej przygotowania użyłam mleka krowiego, ale pasuje też roślinne np. owsiane. Picie jej to wyjątkowa przyjemność 🙂
Matcha nie tylko jest pyszna, ale także zawiera mnóstwo drogocennych składników, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Wspiera pracę serca, zmniejsza ryzyko miażdżycy, obniża poziom złego cholesterolu i wzmacnia układ odpornościowy. Systematyczne picie matchy przyspiesza spalanie tłuszczu, więc jest idealna dla osób dbających o linię. Poprawia również pamięć, koncentrację i uspokaja.
Składniki na iced matcha latte:
- 1 szklanka zimnego mleka
- 1 i 1/2 łyżeczki herbaty matcha
- 1/4 szklanki wody w temp. około 70 – 80°C
- 1 łyżka syropu z agawy (lub syropu klonowego, cukru, miodu itp.)
- dużo kostek lodu
Dodatkowo:
- bita śmietana
Przygotowanie:
Herbatę matcha zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać za pomocą chasenu (bambusowej miotełki) lub mini spieniacza do mleka. Ostudzić.
Do wysokiej szklanki wrzucić dużo kostek lodu, wlać mleko, posłodzić i wymieszać. Następnie wlać matchę i wymieszać lub wlewać powoli po kostce lodu aby uzyskać warstwy. Opcjonalnie udekorować bitą śmietaną.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: