Ciasteczka z matchą


Dzisiaj kulinarna podróż do Japonii 🙂 Ciasteczka z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty matcha ( 抹茶クッキー ) to kruche, pyszne i nieskomplikowane słodkości. Osobiście przepadam za matchą, dlatego ciasteczka mają jej sporą ilość. Jeśli obawiacie się zbyt intensywnego smaku, dodajcie odrobinę mniej. Polecam też matchę japońską, nie chińską! Fakt, jest droższa ale dużo smaczniejsza i ma bardziej intensywny zielony kolor. Koniecznie wypróbujcie! 🙂

Ciasteczka z matchąCiasteczka z matchą

Składniki na ciasteczka z matchą:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 2 łyżki zielonej herbaty matcha

Przygotowanie ciasteczek z matchą:

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, cukier puder i matchę. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto i formujemy wałek o średnicy około 5 cm. Owijamy go folią spożywczą i zawijamy jak cukierek. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie wyjmujemy, odwijamy folię i kroimy na plasterki (8 mm). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy około 10 – 12 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

3 komentarzy do “Ciasteczka z matchą