Dzisiaj kulinarna podróż do Japonii 🙂 Ciasteczka z dodatkiem japońskiej zielonej herbaty matcha ( 抹茶クッキー ) to kruche, pyszne i nieskomplikowane słodkości. Osobiście przepadam za matchą, dlatego ciasteczka mają jej sporą ilość. Jeśli obawiacie się zbyt intensywnego smaku, dodajcie odrobinę mniej. Polecam też matchę japońską, nie chińską! Fakt, jest droższa ale dużo smaczniejsza i ma bardziej intensywny zielony kolor. Koniecznie wypróbujcie! 🙂
Składniki na ciasteczka z matchą:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 jajko
- 150 g masła
- 2 łyżki zielonej herbaty matcha
Przygotowanie ciasteczek z matchą:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, masło, cukier puder i matchę. Masło siekamy nożem na jak najmniejsze kawałeczki. Następnie zagniatamy elastyczne ciasto i formujemy wałek o średnicy około 5 cm. Owijamy go folią spożywczą i zawijamy jak cukierek. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Następnie wyjmujemy, odwijamy folię i kroimy na plasterki (8 mm). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C. Pieczemy około 10 – 12 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
Jak słodkie są te ciasteczka? Czy można bezpiecznie zmniejszyć ilość cukru?
Radzę nie zmniejszać.
Można, zależy jak kto lubi. Dodałam tylko 2 łyżki cukru pudru i cukier cytrynowy i było ok. Ale jak ktoś lubi tylko super słodkie to też nie polecam.