Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką jest bardzo proste i bezproblemowe. Bez użycia miksera zrobicie przepyszne ciasto na podwieczorek. Puszyste, mega maślane i z nutką wanilii… Do dzieła! 😉
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- około 600 g rabarbaru
- 1/4 szklanki mleka
- 200 g masła
- 1 laska wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
Przygotowanie:
W rondelku roztopić masło i ostudzić.
Do miski wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dołożyć do cukru i palcami rozgnieść z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i roztopione masło. Dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać, rozłożyć pokrojony i nieobrany rabarbar (około 2 cm kawałki). Lekko wcisnąć.
Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami
→ Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką
→ Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami bezą