Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką


Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką jest bardzo proste i bezproblemowe. Bez użycia miksera zrobicie przepyszne ciasto na podwieczorek. Puszyste, mega maślane i z nutką wanilii… Do dzieła! 😉

Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • około 600 g rabarbaru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie:

W rondelku roztopić masło i ostudzić.

Do miski wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dołożyć do cukru i palcami rozgnieść z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i roztopione masło. Dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać, rozłożyć pokrojony i nieobrany rabarbar (około 2 cm kawałki). Lekko wcisnąć.

Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

→ Ciasto waniliowe z rabarbarem i truskawkami

Ciasto miodowe z rabarbarem i orzechową kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami bezą

Ciasto z rabarbarem i suszoną morwą

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *