Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką


Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką jest bardzo proste i przede wszystkim bezproblemowe. Bez użycia miksera zrobicie przepyszne ciasto na podwieczorek. Puszyste, mega maślane, a także z nutką wanilii. Z pewnością godne polecenia 🙂

Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonkąCiasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki na ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • około 600 g rabarbaru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła

Przygotowanie ciasta waniliowego z rabarbarem i kruszonką:

W rondelku roztopić masło i ostudzić.

Do miski wsypać cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Potem dołożyć do cukru i palcami rozgnieść z cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę, jajka, mleko, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i roztopione masło. Dokładnie wymieszać, ale tylko do połączenia składników.

Blaszkę o wymiarach około 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać, rozłożyć pokrojony i nieobrany rabarbar (około 2 cm kawałki). Potem lekko go wcisnąć.

Wszystkie składniki na kruszonkę przełożyć do miseczki i rozetrzeć palcami, aż powstanie kruszonka. Następnie posypać wierzch ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 35 minut.

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

2 komentarzy do “Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką