Kolejny przepis na ciasto z owocami. Tym razem z rabarbarem, truskawkami i delikatnym aromatem wanilii. Jest bardzo smaczne, miękkie i również proste do przygotowania. Polecam 🙂
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła lub margaryny
- 3 duże jajka
- 1 laska wanilii
- 3 pełne łyżki gęstej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g truskawek
- około 300 g rabarbaru
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Masło z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii utrzeć na puszystą masę (przez kilka minut). Dodawać kolejno po jednym jajku, każde miksując około 2-3 minut. Następnie dodać śmietanę, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać tylko do połączenia składników.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać. Na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony rabarbar (około 2 cm kawałki) oraz przekrojone na pół truskawki. Lekko docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C (termoobieg) i piec przez około 35-40 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Pyszne letnie ciasto (:
przepysznie wygląda. Zapisuję sobie do zrobienia
Prezentuje się bardzo apetycznie 🙂
Super, w końcu udało mi się ciasto 😊 i to jakie pyszne
Cieszę się 🙂