Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką


Sezon na rabarbar trwa, a że mam sentyment do tego warzywa, bo to smak mojego dzieciństwa, musiałam upiec puszyste drożdżówki z rabarbarem. Posypałam je kruszonką z orzechów włoskich z dodatkiem miodu i polałam lukrem z nutą kardamonu. Mięciutkie, pachnące, pyszne i przypominające wakacje u mojej babci…

Drożdżówki z rabarbarem i orzechową kruszonką

Składniki (na 14 sztuk):

Drożdżówki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 40 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 90 g masła
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 4 łodygi rabarbaru
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek

Orzechowa kruszonka:

  • 1/3 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno posiekanych)
  • 40 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu

Lukier:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 i 1/2 łyżki wody
  • szczypta kardamonu

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, masło, miód, szczyptę soli i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż zrobi się elastyczne (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie.

Następnie ciasto ponownie zagniatamy podsypując mąką i dzielimy na 14 części. Formujemy okrągłe bułeczki, spłaszczamy lekko dłonią i układamy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut. Następnie za pomocą dna szklanki robimy w każdej wgłębienie (mocno dociskamy!). Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Rabarbar kroimy na małe kawałki (nie obieramy) i wkładamy w każde wgłębienie, lekko dociskając.

Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozcieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Posypujemy nią drożdżówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy około 17 – 20 minut.

Wszystkie składniki na lukier ucieramy na gładką masę i polewamy lekko przestudzone drożdżówki.

Smacznego 🙂




To też może Cię zainteresować:

Pączki pieczone

Jagodzianki

Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek

Rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem

Ciasto waniliowe z rabarbarem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.