Sezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają 😉
Składniki na 16 jagodzianek:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1,5 szklanki jagód
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- około 4 łyżek gorącej wody
Przygotowanie:
W miseczce rozetrzeć drożdże z mlekiem, dwoma łyżkami cukru i mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli i roztopione masło. Dokładnie wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Następnie ciasto ponownie zagnieść, podsypując mąką i podzielić na 16 części. Każdą część spłaszczyć dłonią (lub rozwałkować) na grubość około 1 cm. Na środek nakładać po łyżce nadzienia (składniki na nadzienie razem wymieszać) i starannie zlepiać nadając im kształt jajka. Jagodzianki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piec w 160-170°C przez około 20 minut. Gotowe polukrować.
Lukier:
Składniki utrzeć na gładką masę. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.
Smacznego 🙂