Dzisiaj przepis na Tłusty Czwartek, a mianowicie pączki. Nie są to jednak tradycyjne pączki, smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone w piekarniku. To alternatywa dla osób dbających o linię, ponieważ są mniej kaloryczne 😉 W smaku przypominają słodkie bułeczki, tyle tylko, że są delikatniejsze i puchate. Nadziewałam je powidłami, ale równie dobrze może być dżem lub marmolada. Polecam 🙂
Składniki (na około 15 pączków):
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 100 g masła
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki gorącej przegotowanej wody
Dodatkowo:
- powidła, marmolada lub dżem
- 1 jajko (do posmarowania)
Przygotowanie:
Ciasto:
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, robimy na środku dołek, wlewamy ciepłe mleko, wsypujemy cukier i pokruszone drożdże. Rozgniatamy w dołku drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż masa trochę urośnie (około 30 minut). W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i studzimy. Do masy dodajemy jajka, sól, masło i mieszamy drewnianą łyżką tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne i będzie się mniej kleić (musi być dobrze wyrobione!). Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż urośnie.
Następnie ciasto krótko zagniatamy i odrywamy kawałki wielkości mandarynki. Następnie lekko spłaszczamy dłonią i nakładamy na środek po pełnej łyżeczce powideł, marmolady lub dżemu. Zlepiamy brzegi tak jak sakiewkę i formujemy kulkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut, do wyrośnięcia. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy pączki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 13 – 15 minut.
Lukier:
Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody więcej. Gotowym lukrem polewamy upieczone pączki.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować:
→ Churros
Od dawna chodzą za mną pączki pieczone i pewnie wykorzystam przepis już jutro 😉 są mniej kaloryczne, więc i dla osób dbających o linię.
Pieczone pączki wyglądają zachęcająco! Ta ilość marmolady w środku, pycha!