Kolejny pomysł na „Tłusty czwartek”. Tym razem są to churros, czyli pączki hiszpańskie, które przygotowuje się z ciasta parzonego i smaży na głębokim tłuszczu. Są dość tłuste, ale w taki dzień można przymknąć na to oko 😉 Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku i podane z roztopioną czekoladą… Pycha! Nie sposób się im oprzeć 😉 Jeśli jeszcze ich nie jedliście, zróbcie koniecznie.
Składniki:
Churros:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 80 g masła
- 2 łyżki cukru
Sos czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 150 g śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- olej
- cukier puder
Przygotowanie:
Churros:
Zagotować wodę z masłem i cukrem. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka i wszystko dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą tylką w kształcie gwiazdki i wyciskać kawałki ciasta na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Obcinać nożyczkami. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor, następnie odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
Sos czekoladowy:
W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: