Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a w ten dzień nie liczy się kalorii 😉 Aby tradycji stało się zadość, oprócz zajadania się nieograniczoną ilością pączków, nie zapomnijcie o faworkach. Muszą być! Te, które dzisiaj przygotowałam są czekoladowe z aromatycznym cukrem pudrem z dodatkiem cynamonu i anyżu. Spróbujcie 🙂
Faworki czekoladowe z cukrem pudrem cynamonowo-anyżowym
Składniki:
Faworki (chruściki):
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 płaska łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka spirytusu
- szczypta soli
Cukier puder cynamonowo-anyżowy:
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/4 – 1/3 łyżeczki mielonego anyżu
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę i kakao przesiać do miski, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut. Następnie zbić wałkiem, aby napowietrzyć ciasto. Potem lekko rozwałkować, zwinąć na pół i jeszcze raz na pół i ponownie zbić wałkiem. Czynność powtórzyć kilka razy. Cienko rozwałkować, pokroić na paski (około 10 x 2 cm), przeciąć wzdłuż w środku i jednym końcem przewinąć przez otwór. Smażyć w rozgrzanym, głębokim tłuszczu z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i anyżem.
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: