Bób z czosnkiem, cząbrem i chili


Bób z czosnkiem, cząbrem i chili podsmażony na maśle to wyśmienita sezonowa przekąska lub dodatek do obiadu. Bardzo łatwo go przygotować i z pewnością zadowoli każdego miłośnika bobu.

Bób ma mnóstwo wartości odżywczych. Zawiera magnez, żelazo, miedź, znaczną ilość błonnika pokarmowego oraz niską zawartość tłuszczu. Jest też świetnym źródłem białka dla wegan i wegetarian.

Bób z czosnkiem, cząbrem i chiliBób z czosnkiem, cząbrem i chili

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cząbru
  • 1 – 2 szczypty płatków chili
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Bób z czosnkiem, cząbrem i chili – przygotowanie:

Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, następnie obrać. Młody bób wystarczy gotować mniej więcej 3 minuty, po obraniu będzie miękki i jędrny. Im bób jest starszy, tym należy go dłużej gotować.

Na patelni rozgrzać oliwę i masło, potem wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażać (około 1 minuty). Następnie dodać ugotowany i obrany bób, cząber, płatki chili, sól oraz pieprz. Chwilkę podsmażać mieszając (około 1 minuty).

Smacznego 🙂

To też może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *