Bób z czosnkiem, cząbrem i chili podsmażony na maśle to wyśmienita sezonowa przekąska lub dodatek do obiadu. Bardzo łatwo go przygotować i z pewnością zadowoli każdego miłośnika bobu.
Bób ma mnóstwo wartości odżywczych. Zawiera magnez, żelazo, miedź, znaczną ilość błonnika pokarmowego oraz niską zawartość tłuszczu. Jest też świetnym źródłem białka dla wegan i wegetarian.
Bób z czosnkiem, cząbrem i chili
Składniki:
- 500 g bobu
- 2 ząbki czosnku
- szczypta cząbru
- 1 – 2 szczypty płatków chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Bób z czosnkiem, cząbrem i chili – przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, następnie obrać. Młody bób wystarczy gotować mniej więcej 3 minuty, po obraniu będzie miękki i jędrny. Im bób jest starszy, tym należy go dłużej gotować.
Na patelni rozgrzać oliwę i masło, potem wrzucić przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażać (około 1 minuty). Następnie dodać ugotowany i obrany bób, cząber, płatki chili, sól oraz pieprz. Chwilkę podsmażać mieszając (około 1 minuty).
Smacznego 🙂
To też może Cię zainteresować: